Nobel Barış Ödülü’nü kazanan eski ABD Başkanı Jimmy Carter 100 yaşında hayatını kaybetti
Bugün 100 yaşında hayata veda eden Jimmy Carter. ABD Deniz Harp Okulu’ndan mezun olan tek ABD Başkanı’dır.
Eski ABD Başkanı Jimmy Carter, 29 Aralık’ta 100 yaşında öldü. İşte Georgia Demokratının 1977’den 1981’e kadar görev yaptığı dönemden birkaç önemli olay.
Camp David Anlaşmaları
Camp David Anlaşmaları, 1978’de İsrail Başbakanı Menachem Begin ile Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat arasında imzalanan bir dizi anlaşmaydı. Bay Carter’ın Maryland’deki başkanlık toplantısında aracılık ettiği anlaşmalar, sonunda İsrail ve Arap komşusunun ilk barış anlaşmalarını imzalamalarına yol açtı.
Bay Begin ve Bay Sadat, barışa yönelik çalışmaları nedeniyle 1978’de Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Bay Carter, 2002’de kısmen “uluslararası çatışmalara barışçıl çözümler bulma yönündeki yorulmak bilmez çabaları” nedeniyle ödülü kazandı.
ABD-Çin ilişkileri
Bay Carter göreve gelmeden önce Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki ilişkiler birkaç yıl boyunca yavaş yavaş ısınmış olsa da, iki ülke kendi içlerindeki muhalefeti aşarak birbirlerini resmen tanıyacaklarını duyurmuş ve aylarca süren gizli müzakerelerin ardından 1979’da resmi diplomatik ilişkiler başlatmıştı.
İran rehine krizi
1979’da İranlı devrimciler Tahran’daki ABD Büyükelçiliği’nde 52 personeli ele geçirip 444 gün boyunca rehin tutmuşlardı; görünüşe göre bu, İran’ın yakın zamanda görevden alınan liderine sığınma hakkı veren ABD’yi cezalandırmak içindi. Carter, 1980’de emrettiği bir askeri kurtarma görevinin başarısızlıkla sonuçlanması ve sekiz ABD askerinin bir uçak kazasında ölmesiyle sonuçlanmasının ardından halkın gözünde zayıf görünüyordu.
Rehineler, Bay Ronald Reagan’ın 1981’de Bay Carter’ın yerine yemin etmesinden dakikalar sonra serbest bırakıldı.
Enerji krizi
Enerji fiyatları ve üretim 1970’ler boyunca istikrarsızdı, ancak 1979’daki İran devrimi küresel petrol piyasalarında çalkantıların başlangıcı oldu ve üretimde büyük bir düşüşe ve bunun sonucunda maliyetlerde artışa yol açtı. 1979 yazı, benzin istasyonlarında karneli yakıt bekleyen sürücülerin uzun kuyruklarıyla damgalandı. Bay Carter, yabancı petrol ithalatına olan bağımlılığı azaltma ve enerji verimliliğini artırmaya odaklanma sözü vererek yanıt verdi, ancak halkın güveni onarılamaz şekilde sarsıldı.
Ekonomik sıkıntılar
Bay Carter’ın 1980’deki yeniden seçilme kampanyası, durgunluk korkularıyla gölgelendi. Yönetimi, 1979’daki benzin sıkıntısından sonra yüksek enerji fiyatları nedeniyle 1980’de yüzde 14’ün üzerinde olan enflasyonla başa çıkmakta zorlandı. Kendisi ve danışmanları enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yüzde 17’nin üzerine çıkarmaya çalıştılar ancak bu durum 1980’deki başkanlık seçimleri sırasında bir durgunluğa yol açtı. REUTERS
Jimmy Carter, eşi Rosalynn ile birlikte barışı, sağlığı ve insan haklarını desteklemek amacıyla 1982 yılında Carter Merkezi’ni kurdu. Çalışmaları 80’den fazla ülkeyi etkiledi.
Başkan seçilen Trump’ın Jimmy Carter’ın ölümüyle ilgili açıklaması
“Jimmy’nin Başkan olarak karşılaştığı zorluklar ülkemiz için kritik bir zamanda geldi ve o, tüm Amerikalıların hayatlarını iyileştirmek için elinden gelen her şeyi yaptı. Bunun için hepimiz ona minnettarız.”
Jimmy Carter – Amerika Birleşik Devletleri’nin 39. Başkanı, Deniz Kuvvetleri gazisi, Nobel ödüllü ve Carter Merkezi’nin kurucusu, 100 yaşında vefat etti.
Carter -James Earl Carter, Jr.- ABD tarihinde yaşayan en yaşlı başkandı; 1 Ekim 1924’te Plains, Georgia’da doğdu.